19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Sváteční bílková bábovka

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 250 g
moučkový cukr 250 g
kokos mletý (strouhaný) 60 g
máslo 150 g
žloutek 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Vzpomínáte, jak pejsek s kočičkou pekli dort? Tak asi takhle se peče tahle bábovka :-). Když vám zbudou bílky např. z pečení cukroví, bílková bábovka jich unese spoustu. A přestože to je moučník v podstatě z různých zbytků, díky přidaným oříšků, čokoládě a ovoci je senzační a výborně se hodí i ke svátečním příležitostem.



Postup
Ve větší míse utřeme žloutky se změklým máslem a cukrem, přidáme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, kokos a citronovou kůru z půlky citrónu. Z bílků ve vysoké nádobě ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
Do těsta opatrně vmícháme nasekané ořechy, loupané mandle, hořkou čokoládu, kandované ovoce, rozinky, dohromady asi 150 - 200 g.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme dorůžova při teplotě 180° asi 45 - 50 minut.

Tip:
Do bábovky můžeme použít veškeré zbytky ořechů, oříšků, mandlí, kandované třešně, sušené brusinky, meruňky, do bábovky můžeme přidat i sušenou kustovnici čínskou (goji), zbytky vánočních kolekcí, prostě co doma najdeme.
Pokud nemáme kokosovou moučku, dodáme do množství mouku.
Pokud máte bílků méně, uberte mouky, cukru (na jeden bílek počítejte s cca 35g mouky a 25g cukru a 17g másla), mléka a těsto vlijte do chlebíčkové formy.
Hotovou bábovku můžeme ještě polít čokoládovou polevou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Dort

Postup: Žloutky ušleháme s vařící vodou, přidáme cukr a po troškách mouku s práškem.... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna v kabátku

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Pak je osolíme, posypeme paprikou, podle chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Uzené na medu s česnekem

Postup: Uzenou krkovičku opláchneme a osušíme. Na pánev si dáme tuk a rozehřejeme.... zobrazit recept

RECEPTY

Středomořský salát s cizrnou a fenyklem

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme a dáme do mísy. Přidáme cizrnu - vařenou nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí roláda s medvědím česnekem

Postup: Z telecí kýty pomocí ostrého nože vytvoříme plát - maso rozřízneme napříč, ale... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA